12 Αυγούστου 2013

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ στα όρια της εξάντλησης παλεύουν με τις φλόγες ενώ προωθείτε η μείωση οργανικών θέσεων στο Σώμα.


Πριν προλάβουν να κατακάτσουν οι στάχτες από τις πυρκαγιές σε Μαρκόπουλο, Πάρνηθα, Μαραθώνα και Πόρτο Ράφτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναζητά τους υπεύθυνους για τις μεγάλες καταστροφές... 
Την κύρια ευθύνη για τις πυρκαγιές την έχουν οι αστικές κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους τόσα χρόνια τώρα, αφήνουν τόσο το δασικό πλούτο της χώρας να καταστρέφεται προς όφελος καταπατητών (σ.σ. χαρακτηριστική περίπτωση τα περίπου 60 στρέμματα που χαρίστηκαν στο Καζίνο της Πάρνηθας) όσο και τους πυροσβέστες να εξαντλούν τα ανθρώπινα όρια, να χρησιμοποιούν γερασμένα και επικίνδυνα οχήματα και - σε πολλές περιπτώσεις - κατεστραμμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών δεν έφεραν κάτι καινούριο στο φως. Απέδειξαν όμως, το ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Πυροσβεστικής, το πόσο έτοιμο ήταν το Σώμα για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, το βαθμό πρόληψης και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Ο υπουργός Ν. Δένδιας την περασμένη Τρίτη ευχαριστούσε το προσωπικό για την «αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος». Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, οι κάτοικοι που είδαν τις φλόγες να «γλύφουν» τις αυλές των σπιτιών τους σε όλες τις παραπάνω περιοχές, έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους στους πυροσβέστες με απλές κινήσεις, σε αντίθεση με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής που τους άφησε έρμαια της κούρασης, της εξάντλησης και των διαφόρων ασθενειών.
Κοριοί, ελλιπής σίτιση και ταξίδι... στο κατάστρωμα.
Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Σώμα, όπως και η χρόνια υποχρηματοδότησή του από τον προϋπολογισμό. Ενώ λοιπόν δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση ελικοπτέρων από οργανισμούς του ΝΑΤΟ, πυροσβέστες από την Αθήνα και από άλλες περιοχές της χώρας κλήθηκαν να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο που εκδηλώθηκε στις 28 Ιούλη στην περιοχή Ιστριο. Το επόμενο πρωί, σύμφωνα με την καταγγελία, 12 οχήματα της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν από υπηρεσίες της Αθήνας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο νησί.
Το ταξίδι για τους πυροσβέστες κράτησε σχεδόν 18 ώρες και οι οδηγοί ήταν οι μόνοι που είχαν -κατά τη διάρκειά του- καμπίνα για να ξεκουραστούν. Εκεί, παρέμειναν για πέντε ημέρες χωρίς να πιουν νερό ή να σιτιστούν την πρώτη «λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης» όπως τους είπαν. 

Διαβάστε περισσότερα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Σ.Δ: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 2013 και ο Υπουργός μιλάει για εθελοντισμό και μοντέλα Ελβετίας λες και η Ελβετία έχει Μεσογειακό κλίμα σαν την Ελλάδα ! 
Διαβάζουμε τα εξωφρενικά αυτά και σκεφτόμαστε όσοι εργαζόμαστε σε αυτό το Σώμα "μα που ζει ο Υπουργός...  σε άλλη ήπειρο ή σε άλλον πλανήτη;"
Με όλες τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, με τους Επιλαχόντες Π.Π.Υ ακόμα να περιμένουν να ενεργοποιηθεί ο νόμος για πρόσληψη του 50% των κενών οργανικών θέσεων από έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, με τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, οι πυροσβέστες καταβάλουν ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ να ανταπεξέλθουν σε όλα τα συμβάντα κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές ξεπερνώντας και τα όρια τους, για να προστατεύσουν τις περιουσίες των Πολιτών αλλά και την πατρίδα.
Η ανθρώπινη αντιμετώπιση από την Πολιτεία θα έπρεπε να θεωρείτε δεδομένη. Τα "ευχαριστώ" από τις αίθουσες των Υπουργείων δεν φτάνουν. 
Όταν  ξέρεις ότι θα έχεις δίπλα σου στο συμβάν μια ισχυρή Δ.Μ. είναι αρκετό πολλές φορές για να σου δώσει δύναμη γιατί ξέρεις ότι η Υπηρεσία σου και το Υπουργείο σου είναι δίπλα σου για να σου δώσει νερό όταν θα διψάσεις και όχι να περιμένεις όλη μέρα διψασμένος να στο φέρουν οι πολίτες.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται κάτι που φοβόμουν και συζητούσα με συναδέλφους επιλαχόντες και Π.Π.Υ. 
Έρχεται η ΜΕΙΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ η οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έχει περάσει και μέσα στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Π.Σ !!!
Το είχα επισημάνει σε συνδικαλιστές και σε συναδέλφους, το φοβόμουν  από την στιγμή που έμαθα για κατάργηση 6.000 οργανικών θέσεων στην Αστυνομία, το φοβόμουν από την στιγμή που άκουσα για την κινητικότητα τους Π.Π.Υ. 
Τώρα μέσω της εφημερίδας ΑΥΓΗ μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμο κιόλας να γίνει !!! Παραθέτω την παράγραφο από την εφημερίδα ΑΥΓΗ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το τι έρχεται από τον Σεπτέμβριο !!!
"Στο μεταξύ, πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκαν δύο από τις διατάξεις για τις εθελοντικές πυροσβεστικές ομάδες που τις είχαμε δει στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής, το οποίο είναι έτοιμο από τον Φεβρουάριο, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα προς ψήφιση. Οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι οι δαπάνες για στολές και οχήματα θα βαραίνουν τους δήμους.
Γιατί τέτοια βιασύνη από την Κατεχάκη και δεν περίμεναν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή; Μήπως για να ξαλαφρώσουν κάποιοι ιδιώτες, να χρεωθούν οι δήμοι και να ξεφορτωθεί το υπουργείο όποια δαπάνη μπορεί;
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μείωση οργανικών θέσεων, την οποία υποθέτουμε πως μεταφέρει για τον Σεπτέμβριο, για να προσφερθεί ως δώρο στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας."

Για το καλό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και των εργαζομένων σε αυτό, Η ΜΕΙΩΣΗ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, τους λόγους τους γνωρίζετε όλοι όσοι εργάζεστε/μαστε στο Π.Σ, δεν χρειάζεται να τους απαριθμήσω.
ΠΟΕΥΠΣ, ΕΑΠΣ, ΕΠΠΥΕ....  ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777