13 Σεπτεμβρίου 2013

Διαρροή τοξικών στην Ρεντίνα από φορτίο της Ελληνικός Χρυσός (φωτογραφίες από το συμβάν)

Περιβαλλοντικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Φορτηγό της Ελληνικό Χρυσός που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων στην ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης σταμάτησε λόγω μηχανικής βλάβης σε κοντινό βουλκανιζατέρ για επιδιόρθωση. Από το ατύχημα όμως που υπέστησαν τα ελαστικά του φορτηγού μετακινήθηκε το φορτίο, άνοιξε η πόρτα και οι αρσενοπυρίτες έπεσαν στο έδαφος. Αυτή τη στιγμή η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο ενώ φορτηγά της εταιρείας έχουν πλησιάσει για να συλλέξουν τα ιδιαιτέρως τοξικά συμπυκνώματα. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί ήδη κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι του Δήμου Βόλβης. 
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για επικίνδυνα υλικά τα οποία υπόκεινται στις διατάξεις της Οδηγίας SEVEZO για τα βιομηχανικά απόβλητα και την επιμόλυνση πληθυσμού και μεγάλης έκτασης γης. 
Σε δήλωση του στο alterthess.gr ο δήμαρχος Βόλβης Δ. Γαλαμάτης τόνισε ότι αμέσως μετά το ατύχημα δόθηκε εντολή κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας να προσεγγίσει το χώρο και να συντάξει έκθεση για το συμβάν. Σύμφωνα με τον ίδιο ο δήμος θα διερευνήσει αν υπάρχουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις για την μεταφορά του υλικού αυτού, αν προβλέπεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας ενώ παράλληλα θα διερενηθεί και το μέγεθος του κινδύνου που τυχόν εγκυμονεί το ατύχημα για την δημόσια υγεία.

Να σημειωθεί ότι και η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώνει το γεγονός καθώς και ότι το φορτίο ανήκει στην "Ελληνικός Χρυσός". Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ το υλικό που μετέφερε το φορτηγό ονομάζεται "γκονγκσπαι", πρόκειται για αρσενοπυρίτη. Η μεταφορική εταιρεία ανήκει σε ιδιοκτήτη ονόματι Μαγονάκη. Ο χώρος έχει σφραγιστεί ενώ παράλληλα ο εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρτική εξέταση για το γεγονός.

Διαβάστε περισσότερα στο alterthess

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777