24 Οκτωβρίου 2013

Άσκηση "ΗΡΑΚΛΗΣ 2013": Η 7η ΕΜΑΚ πετάει στον αέρα !

Μία εντυπωσιακή άσκηση με την επωνυμία «Ηρακλής» παρουσίασε σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα με την 7η ΕΜΑΚ και τις ειδικές Ομάδες. Ορειβασίας (ΟΟΕΔ) και Κυνοφιλίας (ΚΟΕΔ).
Η επίδειξη έγινε στη θέση Νταμάρια Στυλίδας και περιελάμβανε την αναζήτηση - ανεύρεση - διάσωση ατόμων από δύσβατη περιοχή.

ΣΕΝΑΡΙΟ:
Το σενάριο λοιπόν ήθελε το συναγερμό στο Συντονιστικό Κέντρο για δύο αγνοούμενα άτομα σε δύσβατη περιοχή.
Στο σημείο μαζί με την πρώτη ομάδα της ΠΥ Στυλίδας και τις ειδικές ομάδες της ΕΜΑΚ φθάνει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ και η Αστυνομία σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται για την ομαλή μετάβαση των διασωστών και τη διαχείριση ή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σημείο.
Η ΟΟΕΔ έφτασε στο σημείο με οκτώ άτομα που χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες των τεσσάρων ατόμων. Η μία θα μείνει στη βάση του νταμαριού, ενώ τα άλλα τέσσερα άτομα μέσα στα οποία είναι και ο συνάδελφός τους από την Κυνοφιλική με τον ανιχνευτή σκύλο, φεύγουν για την κορυφογραμμή όπου θα ξεκινήσουν για ίχνη ανθρώπων που θέλουν βοήθεια.
Στην κορυφή βρέθηκε το ένα άτομο τραυματισμένο, ενώ μετά από υπόδειξη του εντοπίζεται από ορειβάτη - διασώστη και ο σύντροφος του σε χαράδρα 60 μέτρων.

Ο πρώτος διασώστης είναι και αυτός που δείχνει το δρόμο στην υπόλοιπη ομάδα, καθώς θα κατεβάσει τα σχοινιά και θα τα φέρει από την κορυφή στο σημείο όπου περιμένουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι του για υποστήριξη. Αυτά τα «διπλά» σχοινιά θα χρησιμεύσουν για την κατάβαση του φορείου όπου βρίσκεται ο τραυματισμένος ορειβάτης. Μαζί του αρχικά κατεβαίνουν δύο πυροσβέστες, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει ο ένας και ο συνάδελφος του εξασφαλίζει τη φροντίδα του σχοινιού και την πιο ομαλή κατάβαση.
Στο τελικό σημείο επιλέγεται η τυρολέζικη μέθοδος εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους μετά από αξιολόγηση του επικεφαλής, διοικητή της 7ης ΕΜΑΚ, Αντιπύραρχο, Ανδρέα Μωράτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος στηρίζεται στην εναέρια μεταφορά του φορείου από ένα σταθερό σημείο που δημιούργησαν οι πυροσβέστες στο έδαφος. Ο διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ επιμελήθηκε ο ίδιος της μεταφοράς του τραυματία, ενώ κατέβηκε και ο ίδιος με τα σχοινιά από το βουνό όπως και οι υπόλοιποι διασώστες.
Από εδάφους το συντονισμό είχε ο υποδιοικητής της 7ης ΕΜΑΚ, Επιπυραγός, Σίμος Αποστόλου, ενώ στην παρουσίαση για τους προσκεκλημένους, ήταν ο Επιπυραγός, Θανάσης Παπασταμούλης.
Στους θεατές ήταν ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Στερεά, Αρχιπύραρχος, Αθανάσιος Λέκκας που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για όσους συμμετείχαν στην επίδειξη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία της ΠΥ με τις εθελοντικές ομάδες και με την Πολιτική προστασία.

ΠΗΓΗ:efthia.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777