12 Οκτωβρίου 2013

Αφιέρωμα στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νιγρίτας.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νιγρίτας με περιοχή ευθύνης των Τ.Κ. του Δήμου Βισαλτίας και του Δήμου Ηράκλειας ( περίπου στα 30 χωριά), δημόσιας δασικής έκτασης, που ανήκει στο Δασαρχείο Νιγρίτας (Β’ ζώνη επικινδυνότητας) καλύπτεται κυρίως με πουρνάρια, και στην οποία ενεργοποιούνται αρκετοί δασικοί συνεταιρισμοί. 
Η γεωγραφική θέση του Κλιμακίου είναι κομβική στον τομέα ευθύνης του, (απέχει 35 χλμ από τη Βόρεια πλευρά του – Ε.Ο. Σερρών – Θεσσαλονίκης και 45 χλμ από τη νότια και προς τη θάλασσα που είναι η Εγνατία Οδός), ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει συνεχής διέλευση βαρέως τύπου οχημάτων αφού στην περιοχή αυτή λειτουργεί το μοναδικό εργοστάσιο στη Ν. Ευρώπη, που παράγει πετροβάμβακα και συναφή προϊόντα, διαθέτει δεξαμενές υγραερίου, πετρελαίου και χημικών προϊόντων, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερη επικινδυνότητα και σημασία από πλευράς πυρασφάλειας. Να αναφέρουμε ακόμα ότι στο χώρο ευθύνης του λειτουργεί και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νιγρίτας.
Οι εργασίες μετεγκατάστασης και στον επάνω όροφο του κτιρίου μετά την ολοκληρωτική παραχώρηση του κτιρίου από το Δήμο Βισαλτίας (αφού από την ίδρυση του λειτουργούσε στο κάτω μέρος του κτιρίου) ολοκληρώθηκαν πριν από λίγους μήνες, ενώ με τη βοήθεια του Δήμου Βισαλτίας και των συναδέλφων που υπηρετούν στο Π.Κ.Νιγρίτας, έγιναν εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης και στον προαύλιο χώρο για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών και όχι μόνο.
Το Π.Κ. Νιγρίτας έχει στη διάθεση του ένα υδροφόρο όχημα 5 τόνων, ένα stayer 2,5 τόνων καθώς και ένα unimog4x4 1 τόνου. Κατά την αντιπυρική περίοδο 2013 ως βοηθητικό όχημα χρησιμοποιήθηκε όχημα του Δήμου Βισαλτίας που παραχωρήθηκε για υπηρεσιακές ανάγκες, και στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις του Π.Κ. και δύο υδροφόρα οχήματα του Δήμου από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

Ευχαριστώ πολύ τους συναδελφους για την παραχώρηση των φωτογραφιών και για τις πληροφορίες ώστε να κάνουμε αυτό το αφιέρωμα για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νιγρίτας.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ  στους συναδέλφους του κλιμακίου !

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777