13 Οκτωβρίου 2013

Τροπολογία έχει έτοιμη το Υπουργείο Εργασίας για το Επίδομα Ανεργίας εφόσον.......

Σε προηγούμενη ανάρτηση για το θέμα αυτό (ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ) είχα γράψει ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν θα απαντήσει για το επίδομα ανεργίας αν πρώτα δεν πάρει το "ok" από το Υπουργείο Οικονομικών. 
Η επιβεβαίωση ήρθε... 

Σύμφωνα λοιπόν με ειδησιογραφικές πληροφορίες, ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης έχει ετοιμάσει τροπολογία που προβλέπει την επιδότηση 3 μηνών ενώ "εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί εισοδηματικό κριτήριο για τους δικαιούχους ώστε λόγω δημοσιονομικής στενότητας να καλυφθούν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα."
Βέβαια όλα αυτά θα πάρουν σάρκα και οστά και η τροπολογία θα κατατεθεί στην βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ΕΦΟΣΟΝ το Υπουργείο Εργασίας πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Οικονομικών !!!

ΧΡΟΝΙΚΟ:  
* Προηγούμενη εισήγηση (προ μηνός) του Υπουργείου Εργασίας για 4μηνη επιδότηση ανεργίας απορρίφθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. 
* Καμία απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα ανεργίας (27/8/2013) καθώς δεν υπάρχει και καμία εξέλιξη από την τροπολογία που κατέθεσε το ίδιο κόμμα τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα εκτός των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τους συμβασιούχους πυροσβέστες ανέφερε: "Από τη ρύθμιση θίγονται και οι εποχικοί Πυροσβέστες, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη εργασίας ανεστάλη περαιτέρω, με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας. Πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες, παρόλα τα προβλήματα του Σώματος, δεν έχουν προχωρήσει στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, υλικά μέσα και εξοπλισμό.
Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο 1
«Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Ν.3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι»."

*  Η κυβέρνηση αρνείται την αλλαγή της διάταξης για το επίδομα ανεργίας στις προσπάθειες των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να περάσουν τροπολογία (22/3/2013) που θα εξαιρεί τους εποχιακά εργαζόμενους. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν την κάνει δεκτή, προφανώς γιατί δεν έχει λάβει την έγκριση της τρόικας.

Να θυμίσω επίσης ότι σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο, τίθεται όριο για το επίδομα που λαμβάνουν οι εποχιακά απασχολούμενοι, από 1.1.2013, το οποίο προσδιορίζεται στα 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για την τελευταία τετραετία ενώ από την 1.1.2014, το όριο περιορίζεται ακόμα περισσότερο στα 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. 

Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευχή να πάνε όλα καλά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα, να γνωρίζουμε αν θα πάρουν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες το μηδαμινό επίδομα ανεργίας. 

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777