18 Νοεμβρίου 2013

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ: Η θαλάσσια πυρόσβεση στην Ελλάδα.

Ως Πυροσβεστικό σκάφος ή πυροσβεστικό πλοίο (fire fighting, vessel ή Fireboat) χαρακτηρίζεται ιδιαίτερος τύπος βοηθητικού πλοίου συνήθως κρατικής υπηρεσίας εξοπλισμένο με ισχυρές αντλίες ύδατος και δεξαμενές χημικού κατασβεστικού υλικού για την κατάσβεση παράκτιων πυρκαγιών και πυρκαγιών επί πλοίων.
Τα πυροσβεστικά πλοία έχουν ανεξάντλητα αποθέματα νερού καθώς το αντλούν απευθείας από τη θάλασσα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, όταν τα αποθέματα νερού των επίγειων δυνάμεων είναι λιγοστά ή και ανύπαρκτα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η συνδρομή πυροσβεστικών πλοίων μετά τον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο το 1989, λόγω του οποίου είχαν υποστεί ζημιές οι σωληνώσεις ύδατος της πόλης.

Τα μοντέρνα πυροσβεστικά πλοία είναι ικανά να αντλήσουν δεκάδες χιλιάδες γαλόνια νερού το λεπτό. Το πλέον εξελιγμένο τεχνολογικά πυροσβεστικό είναι το Warner Lawrence του πυροσβεστικού σώματος του Λος Άντζελες, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αντλεί 38.000 γαλόνια νερού το λεπτό (2 m³/s) και να τα εκτοξεύει ως και 120 m στον αέρα. Περιστασιακά, τα πυροσβεστικά πλοία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πυροσβεστών, διασωστών και ιατρικού προσωπικού με τον εξοπλισμό τους σε άλλα πλοία ή νησιά, καθώς επίσης και δύτες. Τα πυροσβεστικά πλοία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση χημικών καταστροφών και να επιχειρήσουν σε λίμνες και ποτάμια.

Η θαλάσσια πυρόσβεση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες σχετικά ναυτιλιακές χώρες στον κόσμο που διαθέτει ειδική υπηρεσία πλωτών μέσων κατάσβεσης πυρκαγιών σε πλοία και διάσωσης κινδυνευόντων σ΄ αυτά από αναθυμιάσεις ή άλλες αιτίες. Συνήθως σ΄ όλους σχεδόν τους λιμένες του κόσμου την πυρόσβεση πλοίων αναλαμβάνουν τα ρυμουλκά καιναυαγοσωστικά που διαθέτουν επίσης ισχυρές αντλίες.
Στον προλιμένα του Πειραιά και δεξιά του εισερχομένου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ειδικού Πυροσβεστικού σταθμού το οποίο και φέρεται επανδρωμένο και εξοπλισμένο με ικανό αριθμό πληρωμάτων και πυροσβεστικών σκαφών. Παρόμοιοι σταθμοί υφίστανται και στους κυριότερους λιμένες της χώρας. Οι σταθμοί αυτοί, τα πληρώματα και τα διατιθέμενα σ΄ αυτά σκάφη υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα.

ΠΗΓΗ: ΔΙΑΣΩΣΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777