05 Νοεμβρίου 2013

Δράση κατά της λαθροϋλοτομίας σε Ηπειρο και Δυτική Μακεδονία.

Ευρεία σύσκεψη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα Ιωάννινα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

«Η παράνομη υλοτομία βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα καθώς έχει πολλές παραμέτρους με σοβαρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος και προήδρευσε. Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνεργασία και εντατικοποίηση των δράσεων.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε πάρει αλλά δεν μας αρκεί αυτό, θέλουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να σχεδιάσουμε και οργανώσουμε δράσεις αφού συζητήσουμε μαζί σας τα προβλήματα που βιώνετε καθημερινά. Ως υπουργείο θέλουμε να νομοθετούμε όχι μέσα από τα γραφεία αλλά αφού βγούμε στην περιφέρεια και ακούσουμε και συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς. Ας εστιάσουμε λοιπόν, τη συζήτησή μας σε προτάσεις και δράσεις που θα έχουν απτά αποτελέσματα. Το Υπουργείο καταλαβαίνει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα και, όπου υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν προσωπικές ανάγκες κατοίκων μικρών ορεινών περιοχών, ο νόμος το προβλέπει» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.
Στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύχθηκε αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Στόχος της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή σοβαρά περιστατικά λαθροϋλοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων καθώς και ο καλύτερος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά Αλβανών που περνούν παράνομα τα σύνορα και υλοτομούν.
Παράλληλα, συζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασικές υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός, ΣΔΟΕ) η ενίσχυση της συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτύξει με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

ΠΗΓΗ:  ΤΟ ΒΗΜΑ

Σ.Δ: Τα δασαρχεία δυστυχώς από μόνα τους, λόγω μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας για αυτό πρέπει να βρεθούν λύσεις και υπάρχουν αυτές αν θέλουν πραγματικά να τις δώσουν.
Βέβαια πρέπει πρώτα να σκεφτούν και να υλοποιήσουν την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των Δασαρχεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις όποιες καταστάσης δημιουργούνται στα Δάση μας !!!
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΩΝ, αυτό είναι το κλειδί....
Τι να πρωτοπρολάβει να κάνει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική κύριοι ;;;

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777