05 Δεκεμβρίου 2013

5η Δεκεμβρίου "Ημέρα του Εθελοντή Πυροσβέστη"

ΠΕΕΠΣ: Αθήνα, 04-12-2013

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στα πλαίσια του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού» από τον Ο.Η.Ε., η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί και νομοθετικά στην πατρίδα μας (Ν.4029/11, αρθ.24,παρ.3) ως εορτή της «Ημέρας του Εθελοντή Πυροσβέστη».
Αποτελεί μεγάλη διάκριση για όλους εμάς, που καθημερινά μαχόμαστε μαζί με το έμμισθο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στην πρώτη γραμμή των συμβάντων, το γεγονός ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει και τιμά την ανιδιοτελή προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο.
Ο Έλληνας Εθελοντής Πυροσβέστης είτε είναι γυναίκα, είτε άνδρας αναδεικνύει με την προσφορά του την πιο υγιή μορφή της αυταπάρνησης, ιδιαίτερα σήμερα που την πατρίδα μας συνεχίζει να ταλανίζει μεγάλη κρίση αρχών, αξιών και οικονομικών συνθηκών.
Η Π.Ε.Ε.Π.Σ. συνεχίζει να υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα τον κοινό μας σκοπό, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού, την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και την εξασφάλιση των μέσων εκείνων, τα οποία θα καθιστούν το έργο μας ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο.
Ευχή μας, προς κάθε συνάδελφο, είναι η συνέχιση του εθελοντικού πυροσβεστικού έργου με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και πάνω από όλα ασφάλεια της προσωπικής ακεραιότητας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Σεραφείμ Τσιουγκρής

Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Ζέρβας

Σ.Δ:  Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη καθιερώθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα με το Ν. 1951/1991 Καθιέρωση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις και το Π.Δ. 32/1992 Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων. Αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος - ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας - από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με σκοπό την αναβάθμιση και προώθηση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη, εκδόθηκε ο Ν. 4029/2011 μέσω του οποίου ρυθμίστηκαν και βελτιώθηκαν θέματα σχετικά με την αποστολή, τα καθήκοντα, την εκπαίδευση, την ασφαλιστική κάλυψη, τα κίνητρα, τις υποχρεώσεις, την απόκτηση της ιδιότητας του Εθελοντή κ.α.
Σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περίπου 1500 Εθελοντές Πυροσβέστες, ενώ εκπαιδεύονται άλλοι 580. Επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν 3 Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και 19 Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777