24 Μαΐου 2014

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο, ένας τραυματίας. (βίντεο)

Είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και ήταν επιφανειακός - Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Τουρκία - Τμήμα της ψευδοροφής του αεροδρομίου στη Λήμνο υποχώρησε - Ένας τραυματίας - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Περιμένουμε δυνατούς μετασεισμούς - Ευθύμιος Λέκκας στο protothema.gr: «Ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας»

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αττική σημειώθηκε στις 12:27 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λήμνο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Ο δυνατός σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε Εύβοια, Βοιωτία, Έβρο, Θάσο και Χαλκιδική, αλλά και στην Τουρκία. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές σε Λήμνο και Σαμοθράκη, ενώ κατέρρευσαν κάποιες στέγες από παλαιά σπίτια. Τμήμα της ψευδοροφής του αεροδρομίου στη Λήμνο υποχώρησε, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο έναν τραυματία (διαβάστε σχετικά εδώ.)
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι παρακολουθούν τον ισχυρό σεισμό που έγινε λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινδτιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».
Το protothema.gr επικοινώνησε, ακόμη, και με τον καθηγητή Γεωλογίας, κ. Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος, είπε πως «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για σεισμό της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο. Σεισμός ο οποίος προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας».
Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χάνος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μάς είπε ότι «ήταν ένας πάρα πολύ ισχυρός σεισμός. Είχαμε χρόνια να ζήσουμε έναν τέτοιο σεισμό. Ήταν μεγάλος όπως μάθαμε 6,5 Ρίχτερ και είχε διάρκεια. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για τραυματίες ενώ υπήρξαν και ζημιές σε παλιά σπίτια αλλά και σε οικοσυσκευές».
Το protothema.gr επικοινώνησε και με το λιμενικό Λήμνου, όπου σύμφωνα με αξιωματούχο, τα πράγματα στο νησί είναι σχετικά ήρεμα. Υπάρχει μικρή αναστάτωση, ο κόσμος είναι έξω, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777