10 Ιουνίου 2014

Η κακές συνήθειες των πυροσβεστών στις πυρκαγιές. Έλλειψη Μ.Α.Π ή κακή νοοτροπία;

Κάθε χρόνο βιώνουμε δυστυχώς τραυματισμούς δασοπυροσβεστών και πυροσβεστών κατά την διάρκεια των πυρκαγιών. Στις δασικές πυρκαγιές έχουν την τιμητική τους οι τραυματισμοί από πτώσεις και εγκαύματα. Παρόλα αυτά ένα μέρος των πυροσβεστών δεν θέλει να καταλάβει ότι το αντικείμενο της πυρόσβεσης γενικά ενέχει πολλούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των εμπλεκομένων σε αυτή. Η έλλειψη χρήσης μέσων ατομικής προστασίας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των ατυχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και όχι μόνο.
Είναι η έλλειψη χρήσης Μ.Α.Π. όμως η κύρια αιτία ή είναι η κακή νοοτροπία που διέπει τους περισσότερους εμπλεκομένους στην δασοπυρόσβεση;
Στατιστικά τα περισσότερα ατυχήματα και δυστυχώς θάνατοι έχουν σημειωθεί σε δασικές πυρκαγιές κατόπιν σε αστικές πυρκαγιές και μετέπειτα σε παροχές βοηθείας. Όλοι έχουμε διαβάσει τίτλους εφημερίδων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για πυροσβέστη που κάηκε σε δασική πυρκαγιά, που τραυματίστηκε από πτώση αντικειμένων, που έπαθε ηλεκτροπληξία κ.λ.π.
Είναι γεγονός ότι τα μέσα ατομικής προστασίας που παρέχει το Πυροσβεστικό Σώμα πλέον είναι υψηλής ποιότητας και διεθνών προδιαγραφών.

Γιατί όμως οι πυροσβέστες πολλές φορές αρνούνται ή «ξεχνούν» να τα φορέσουν;
Χωρίς να θέλω να γίνω καυστικός θα πρέπει να τονίσω ότι η κύρια αιτία είναι η κακή νοοτροπία ιδίως των παλαιότερων πυροσβεστών που είχαν μάθει να ανταποκρίνονται σε πολλά περιστατικά με τον ελλιπή εξοπλισμό που είχαν τις περασμένες δεκαετίες. Αυτό έχει ως συνέπεια να χλευάζουν πολλές φορές τους νεότερους για την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας τονίζοντας λόγω εγωισμού, ότι δεν χρειάζεται επιπλέον προστασία καθώς είναι εξοπλισμένοι με την εμπειρία της πυροσβεστικής τέχνης και τα μέσα ατομικής προστασίας απλά τους δυσκολεύουν στις κινήσεις, άρα είναι «φρου φρου και αρώματα».

Διαβάστε το ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο  FIRE & RESCUE 

Σ.Δ: Ένα πολύ καλό άρθρο για ένα θέμα που κάθε χρόνο μας απασχολεί. 
Ένα θέμα το οποίο έχω ασχοληθεί μέσα από το blog πολλές φορές και μάλιστα κατηγορήθηκα όταν έγγραφα, από συνδικαλιστές, που αντί να προέτρεπαν και να προτρέπουν τους συνάδελφους να φορούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, χαρακτήριζαν ως "προδότες" όσους από εμάς επισημαίναμε το θέμα αυτό  !!! 
Προσωπικά πιστεύω, με όσα βλέπω και ακούω χρόνια τώρα από τους συναδέλφους, ότι το 30% μόνο είναι η έλλειψη Μ.Α.Π και 70% η νοοτροπία.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777