11 Ιουνίου 2014

Στην Πυροσβεστική μοίραζε Πλαστά Απολυτήρια ψευτογιατρός.

Διανομέας εκατοντάδων πλαστών εγγράφων και πιστοποιητικών σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας μα και σε ιδιώτες στη Σκύρο και σε άλλες περιοχές της χώρας εμφανίζεται να ήταν ο «γιατρός» Ιωάννης Καστάνης. Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο 56χρονος δεν είχε αρκεστεί μόνο στο να χρησιμοποιεί πλαστά πιστοποιητικά ξένων πανεπιστημίων για προσωπική χρήση - ένα από αυτά ήταν το «πτυχίο» του από το ιταλικό πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα. Ηταν παράλληλα πωλητής πλαστών πιστοποιητικών αντί 1.000-2.000 ευρώ (έγγραφα που αφορούσαν βιβλιάρια υγείας υπαλλήλων κέντρων διασκέδασης, απολυτήρια σχολείων, πιστοποιητικά σπουδών κ.ά.). Τα χρησιμοποιούσαν είτε για να μην εντοπίζονται παρατυπίες είτε για να παρουσιάζουν απαραίτητους όσο και ανύπαρκτους τίτλους σπουδών υποψήφιοι για εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό κτλ.

Απολυτήριο για Πυροσβεστική
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία και μαρτυρίες που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ένα σαφές δείγμα γραφής για τη μαζική παραγωγή και διανομή πλαστών εγγράφων ήταν η προ δύο ετών περίπτωση ένταξης στην Πυροσβεστική στη Σκύρο ενός 35χρονου ως υπαλλήλου πενταετούς θητείας. Ο εν λόγω φέρεται να παρουσίασε απολυτήριο λυκείου από την περιοχή του Θησείου στο κέντρο της Αθήνας. Οι ελεγκτές των πιστοποιητικών από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Χαλκίδας και της Λαμίας εντόπισαν όμως ύποπτα στοιχεία στο «πιστοποιητικό» και επικοινώνησαν μαζί του. Ο υποψήφιος πυροσβέστης δεν μπόρεσε να τους ενημερώσει ούτε καν ποιο ήταν το σχολείο στην Αθήνα όπου είχε φοιτήσει.
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής επικύρωσαν την πλαστότητα του εγγράφου, όμως δεν κινήθηκαν περαιτέρω διαδικασίες επειδή ο 35χρονος υπέβαλε την παραίτησή του και αποχώρησε από το Σώμα. Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε όμως ότι τροφοδότης του πλαστού πιστοποιητικού ήταν ο 56χρονος διευθυντής του ΕΣΥ στη Σκύρο, αντί ποσού περίπου 1.500 ευρώ
«Το Βήμα» επικοινώνησε με οικείους του υποψήφιου πυροσβέστη οι οποίοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό, συμπληρώνοντας ότι «ο γιατρός αυτός έχει κάνει πολλά με τα πτυχία στο νησί». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συγγενείς του υποψήφιου πυροσβέστη ήλθαν σε επαφή με τον «γιατρό» και ζήτησαν να τους επιστρέψει το ποσό που του είχαν δώσει για το πτυχίο. Η αποστομωτική απάντηση του διευθυντή ΕΣΥ ήταν: «Τι φταίω εγώ αν ο συγγενής σας δεν είχε μάθει απέξω στοιχεία για το σχολείο που τον είχαν εμφανίσει ότι τελείωσε...».

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ

Σ.Δ: Συγγενείς του ... "συναδέλφου" στο ΒΗΜΑ: «ο γιατρός αυτός έχει κάνει πολλά με τα πτυχία στο νησί»

Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777