15 Φεβρουαρίου 2015

Με βάση το... βιογραφικό η επιλογή αρχηγών στην Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ.

Αλλαγές στον τρόπο επιλογής των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής προτίθεται να φέρει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Σχετικά με την επιλογή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου θα προτείνει τον ανώτατο αξιωματικό, που συγκεντρώνει τα προσόντα προκειμένου να καθίσει στη θέση του αρχηγού του Σώματος. Ο αξιωματικός με το «βιογραφικό» του θα πηγαίνει στη μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα περνά από συνέντευξη και θα απαντά σε ερωτήσεις εκπροσώπων των κομμάτων. Στη συνέχεια θα δίνεται ή όχι ψήφος εμπιστοσύνης, με ψήφους ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ, προκειμένου να γίνει ευρύτερα αποδεκτός για να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση.
Αν και η πρόταση του υποψήφιου αρχηγού, δύσκολα δεν θα γίνεται αποδεκτή από την διακομματική επιτροπή, το όποιο ενδεχόμενο ακόμη και ελάχιστων αρνητικών ψήφων, θα προκαλεί κάποια αναθεώρηση της επιλογής του προσώπου, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Στο κάτω-κάτω θα έχουν εγκρίνει και συναποφασίσει όλα τα κόμματα για τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος με απόλυτη διαφάνεια και ελαχιστοποίηση της ίντριγκας» τονίζουν οι ίδιες πηγές. Κάτι ανάλογο γίνεται για την τοποθέτηση διοικητή στην ευαίσθητη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου στην επιλογή των δύο τελευταίων διοικητών της, μόνο το ΚΚΕ έδωσε «παρών» λόγω ιδεολογικής αντίληψης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, το έργο του εκάστοτε αρχηγού και της ΕΛ.ΑΣ. να υπάγεται σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο από την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ή από άλλο διακομματικό όργανο όπως το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής για την Ασφάλεια, που έχει προτείνει ο κ. Γιάννης Πανούσης, ύστερα από έκθεση απολογισμού που θα υποβάλλει ο αρμόδιος υπουργός, με σκοπό τον έλεγχο και τη διαφάνεια λειτουργίας και δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διοίκησης, εκτίμησης και εντολών.


Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777