23 Απριλίου 2015

Θεσμικές αλλαγές στο Π.Σ: Ομογενοποίηση μετά την αντιπυρική. Πανελλήνιες από το 2016.

Από το 2016 η εισαγωγή στην Ακαδημία της Πυροσβεστικής θα γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων και η αντιπυρική περίοδος της ίδιας χρονιάς θα βρει το Σώμα με νέες υπηρεσίες καθώς θα έχει προηγηθεί αναδιάρθρωσή τους.
Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων άλλων στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα στο Πυροσβεστικό Σώμα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα Πέμπτη, σε συνεδρίαση για το πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της, του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην οποία υπάγεται το Π.Σ. Αυτό που ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει -αν και είχε εξαγγελθεί προεκλογικά- είναι η κατάργηση του νόμου 4249/2014 περί αναδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξαγγείλει άμεση ομογενοποίηση του προσωπικού του Π.Σ. με ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) στο μόνιμο προσωπικό, άμεση πρόσληψη των επιλαχόντων πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και η πρόσληψη των μονίμων Πυροσβεστών να πραγματοποιείται σε ετήσια, συνεχή και σταθερή βάση με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι προσλήψεις των πυροσβεστών γίνονταν μέσω διαγωνισμών.

Για τις επιμέρους αλλαγές σε υπηρεσίες και διαδικασίες όπως οι κρίσεις και οι προαγωγές αλλά και ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας του ΠΣ έχει ζητηθεί από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των πυροσβεστών να στείλουν τις παρατηρήσεις τους. Για τις κρίσεις και προαγωγές προεκλογικά είχε ειπωθεί ότι σχεδιάζεται να γίνει άμεση τροποποίηση του κανονισμού κρίσεων και προαγωγών με εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης, το οποίο θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ η επιλογή του Αρχηγού και Υπαρχηγού του Π.Σ. θα γίνεται από διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Σχετικά με την ομογενοποίηση αυτή -λόγω οικονομικών συγκυριών- αναβάλλεται προσωρινά και αναμένεται να γίνει μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, αυτές θα γίνουν με κριτήρια την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής, την μορφολογία του εδάφους κ.α. και στόχος είναι οι αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

ΠΗΓΗ: BHMA

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777