20 Απριλίου 2015

8 μήνες, από 6 που ήταν, θα εργάζονται οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες Κύπρου. Οι δικοί μας πόσο και πόσοι θα εργαστούν φέτος;

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη ενισχύει έμπρακτα τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, τόσο με προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και μέτρων, όσο και μέσω της εκμίσθωσης εναέριων μέσων πυρόσβεσης και της πρόσληψης εποχικών Εργατών Πυρόσβεσης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου του καλοκαιριού, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου χαιρετίζοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας που έχει καθοριστεί από τις 20 μέχρι τις 26 Απριλίου.

Πρόσθεσε ότι για την αποτελεσματική αντιπυρική προστασία, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση για πρόσληψη 160 εποχικών πυροσβεστών και για σκοπούς καλύτερης αξιοποίησης τους ως χρόνος εργοδότησης τους καθορίστηκαν οι οκτώ μήνες και όχι οι έξι μήνες που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και ευθυνών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προς αποφυγή των συναρμοδιοτήτων με άλλες υπηρεσίες, στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, καθώς και στον καταρτισμό των απαραίτητων σχεδίων δράσης, πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που προκύπτουν συνεπεία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, τόσο επί θαλάσσης όσο και στη ξηρά.
Συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα, προχωρά στην ενοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης στο πλαίσιο ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού, στη χαρτογράφηση περιοχών αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιές, στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και την αύξηση των εκστρατειών πρόληψης.

Διαβάστε περισσότερα για για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων της Π.Υ Κύπρου στο ikypros

Σ.Δ: Στην Κύπρο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλα είναι έτοιμα πριν την έναρξη της αντιπυρικής στις 1 Μαϊου ώστε την ημερομηνία εκείνη και για όλη την αντιπυρική περίοδο τα εναέρια μέσα και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να είναι στις θέσεις τους στα περιπολικά που θα εκπέμπουν καθ όλη την διάρκειά της.
Επιπλέον δε από φέτος αυξάνονται οι μήνες εργασίας από 6 σε 8 σε αντίθεση με εμάς που από 8 έγιναν 5 και δυστυχώς ακόμα επίσημα δεν έχουμε ούτε τον αριθμό αλλά ούτε και την ημερομηνία πρόσληψης των συμβασιούχων πυροσβεστών για φέτος. 
Ελπίζω η πολιτική και φυσική ηγεσία να επισπεύσoυν τις διαδικασίες αλλά και να λάβουν υπόψιν το έργο των συμβασιούχων πυροσβεστών τα προηγούμενα χρόνια και ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου να αυξήσουν τους μήνες εργασίας καθώς και να τροποποιήσουν άμεσα το Π.Δ. για ανανέωση τουλάχιστον 5 ετών. 
Η εμπειρία είναι το Α και το Ω και αυτή την διαθέτουν οι 1.500 Συμβασιούχοι Πυροσβέστες.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777