21 Μαΐου 2015

Ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη Άσκηση της Πυροσβεστικής "ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015" και πάλι χωρίς τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες.

Διπλό στόχο έχει η πανευρωπαϊκή άσκηση του Πυροσβεστικού Σώματος «Δια Πυρός 2015» που ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη. Στην Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε λίγες ημέρες πριν από τους εμπλεκόμενους φορείς ανελύθησανοι σκοποί της άσκησης αλλά και η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε ο Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, στην διημερίδα που θα προηγηθεί του επιχειρησιακού σκέλους, θα εξεταστούν τα αίτια της μεγάλης καταστροφής στην Ηλεία, με τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Σε ότι αφορά την άσκηση στο επιχειρησιακό της σκέλος θα εξεταστεί το επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, του Δασαρχείου, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντικών διασωστικών ομάδων. Ο Υποστράτηγος Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, Νίκος Νικολακόπουλος, μιλώντας την άσκηση τόνισε πως φέτος θα συμμετάσχουν στελέχη από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Του επιχειρησιακού σκέλους θα προηγηθεί η διεθνής διημερίδα με θέμα «Μεγάλες δασικές πυρκαγιές – Πρόληψη, καταστολή, αποκατάσταση και διδάγματα από τις μέγα πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία οκτώ χρόνια μετά. Στην διεθνή διημερίδα θα λάβουν μέρος ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι «Πυρκαγιές 2007», «Πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών», «Αποκατάσταση και αρωγή» καθώς και θέματα εθελοντισμού.....

Το σενάριο χθες πρώτη μέρα, ήταν θα λέγαμε ήπιο κυρίως με περιστατικά αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία που απαιτούσε ορθό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως. Παράλληλα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο στο δημαρχείο του Λάλα, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ κινητοποιήθηκε και η πολιτική προστασία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Σήμερα το πρωί σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, τέτοια που αναζωπυρώνει την πυρκαγιά και την επεκτείνει προς το χωριό Πόθος. Έτσι θα διαταχθεί η εκκένωση του χωριού και η απομάκρυνση του πληθυσμού με την συνδρομή και των εθελοντών διασωστών από πολλές εθελοντικές ομάδες.
Μάλιστα για την αντιμετώπιση του περιστατικού αυτού, έχει ήδη από χθες στηθεί από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μικρός καταυλισμός στο προαύλιο του γυμνασίου – λυκείου Λάλα, για την υποδοχή των κατοίκων του χωριού. Ανάμεσα στα άλλα το σημερινό σενάριο περιλαμβάνει τραυματισμό πυροσβεστών και πολιτών και αντιμετώπισή των περιστατικών αυτών, καθώς επίσης και καταδίωξη εμπρηστών και σύλληψη αυτών. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με πληροφορίες απο τις ιστοσελίδες Αrgonafplia και Patrastimes

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777