18 Ιουνίου 2015

«Πυριτιδαποθήκες» τα δάση της Ρόδου προειδοποιεί ο Διοικητής της Πυροσβεστικής.

«Να καθαριστούν το συντομότερο δυνατό οι δρόμοι που οδηγούν σε δασικές περιοχές από τα ξερά χόρτα. Αν συμβεί κάτι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα που θα δυσχεράνουν το έργο της Πυροσβεστικής».
Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Κοκμοτός κρούοντας ουσιαστικά στις αρμόδιες αρχές τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι βροχές του περασμένου χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλούσια βλάστηση που μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες.
Ο διοικητής της ΠΥΡ ζήτησε να γίνουν άμεσα, όλες οι δέουσες κινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καθαρισμό των δρόμων που οδηγούν σε δάση της Ρόδου.
Όπως τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής παρά τις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων ελάχιστες εργασίες έγιναν.
«Η αντιπυρική περίοδος εξελίσσεται σχετικά καλά. Υπάρχουν όμως ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη. Αν προκύψει κάτι θα είναι δύσκολο να φθάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής σε δασικές περιοχές. Πρέπει να καθαριστούν οι δρόμοι που οδηγούν στο λόφο της Φιλερήμου, στον Αγιο Σουλά και σε άλλες περιοχές με δάση», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κοκμοτός.
Ο κ. Βασίλης Κοκμοτός τόνισε πως δεν έχει γίνει καθαρισμός και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
«Δεν έχει γίνει καθαρισμός των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αποψίλωση των χώρων που είναι κάτω από τα σημεία ζεύξης. Μπορεί εύκολα να προκληθεί φωτιά από τους σπινθήρες που πετάγονται, αν δεν υπάρξει μέριμνα», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Κοκμοτός δήλωσε πως δεν έχουν καθαριστεί ακόμη από τα ξερά χόρτα και τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των οικισμών ή περιμετρικά αυτών.
«Δεν έχουν καθαριστεί ακόμη από τα ξερά χόρτα τα ακίνητα που είναι εντός των οικισμών ή περιμετρικά αυτών. Οι πρόεδροι των δημοτικών ενοτήτων θα πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Πρέπει να κόψουν τα ξερά χόρτα και να τα απομακρύνουν για να μην γίνουν αιτία να προκληθούν πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κοκμοτός.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής δήλωσε πως δεν έχουν καθαριστεί ακόμη και οι αρχαιολογικοί χώροι από τα ξερά χόρτα.
«Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν μπορεί και οι αρχαιολογικοί χώροι στη Ρόδο να θυμίζουν ζούγκλα! Πρέπει με μέριμνα της αρχαιολογικής υπηρεσίας να γίνουν οι εργασίες που πρέπει», δήλωσε ο κ. Κοκμοτός.
Ο κ. Βασίλης Κοκμοτός αναφέρθηκε και στην ανάγκη συντήρησης των οχημάτων που διαθέτει η Πυροσβεστική.

Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων
Όπως επισημάνθηκε και από τη διοίκηση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων υπάρχουν προβλήματα στο στόλο της ΠΥΡ λόγω έλλειψης ελαστικών και ανταλλακτικών. Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό, αφού τα κονδύλια που διατίθενται φέτος για την Πυροσβεστική είναι χαμηλότερα από ποτέ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, ήδη από το πρώτο τετράμηνο φέτος οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 55,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της βλάστησης που τώρα αποτελεί καύσιμη ύλη στις αγροτο-δασικές εκτάσεις.

Πηγή:dimokratiki.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777