21 Ιουνίου 2015

Σβήνει φωτιές και «φωτιές» η Ένωση Πυροσβεστών Θεσσαλίας.

Βρήκε «φωτιές» και φωτιές μπροστά της, η νέα διοίκηση της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, με το που εξελέγη. Η φωτιά στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ, αφού κράτησε πάνω από μήνα, έσβησε ουσιαστικά αυτές τις ημέρες. Ήταν όμως και μια αφορμή, για να τεθούν στην «Ε» , συνολικά τα φετινά προβλήματα των πυροσβεστών, που είναι σχεδόν τα ίδια με τα περσινά και τα προπέρσινα και ούτω καθεξής! Ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα. Ανά βάρδια, τη Λάρισα και όλη την επαρχία, την προστατεύουν, μόλις 8- 9 πυροσβέστες, οι οποίοι βοηθούν, όταν χρειάζεται και όμορες υπηρεσίες!

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης κ. Βασίλης Ρούντος, εκθέτει τα βασικά:
«Ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας ο οποίος εδρεύει στην πόλη της Λάρισας και καλύπτει επιχειρησιακά τον Δήμο Τύρναβου και τον Δήμο Κιλελέρ, δηλαδή ένα σύνολο άνω των 220.000 κατοίκων και αν προστεθούν και τα αγροτοδασικά τετραγωνικά χιλιόμετρα του τομέα του μαζί με το οδικό δίκτυο που περιλαμβάνει κομμάτι της νέας Εθνικής οδού γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι 49 (43 αν αφαιρέσουμε τους αποσπασμένους σε ΠΕΚΕ κ.ά. μόνιμοι πυροσβέστες που υπηρετούν στον Β' τάξης αυτόν σταθμό σίγουρα δεν επαρκούν, όταν μικρότερες σε έκταση και πληθυσμό πόλεις, όπως π.χ. ο Βόλος, η Λαμία κ.ά. έχουν αναβαθμιστεί εδώ και χρόνια σε Α' τάξης πυροσβεστικούς σταθμούς. Είναι αδιανόητο όσο και επικίνδυνο μία από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με τεράστιο τομέα ευθύνης να προστατεύεται από 8-9 πυροσβέστες ενός σταθμού Β' Τάξης! Με την αναβάθμισή του σε Α' Τάξης σταθμό ο 1ος Π.Σ Λάρισας θα ενισχυθεί με 12 επιπλέον μόνιμους πυροσβέστες, που δεν κοστίζει οικονομικά στο Ελληνικό κράτος.
Ο 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας ο οποίος εδρεύει στην 110 Πτέρυγα Μάχης, είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του χώρου του αεροδρομίου και μόνο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνδράμει σε συμβάντα εντός πόλεως ή γενικά εκτός του χώρου του αεροδρομίου. Ο 2ος Π.Σ. Λάρισας αποτελεί Β' Τάξης σταθμό και υπολείπεται 14 υπαλλήλων με βάση την προβλεπόμενη οργανική δύναμη.
Ο 3ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας ο οποίος εδρεύει στη ΒΙΠΕ Λάρισας είναι υπεύθυνος νια την ασφάλεια της βιομηχανικής περιοχής αλλά και για τον Δήμο Τεμπών. Επίσης καλύπτει ένα πολύ μεγάλο δασικό κομμάτι του Όλυμπου αλλά και του Κισσάβου καθώς επίσης και ένα μέρος της νέας αλλά και παλαιάς εθνικής οδού, ειδικά στο δύσκολο κομμάτι που διέρχεται μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών. Αποτελεί Γ' Τάξης σταθμό και υπολείπεται 16 υπαλλήλων με βάση την προβλεπόμενη οργανική δύναμη. Οι 19 (εκ των οποίων 2 αξιωματικοί και 1 υπηρεσία γραφείου) μόνιμοι πυροσβέστες μετά βίας μπορούν να επανδρώσουν επαρκώς 2 οχήματα.
Η 8η ΕΜΑΚ, η οποία συστεγάζεται μαζί με τον 3° Πυροσβεστικό Σταθμό στη ΒΙΠΕ Λάρισας και έχει τομέα ευθύνης όλη τη Θεσσαλία με αποστολές διάσωσης συνανθρώπων μας αλλά και με μεγάλη συμβολή σε δασικές και αστικές πυρκαγιές όποτε ζητηθεί η συνδρομή αυτής. Να σημειωθεί ότι οι οργανικές θέσεις για την πλήρη λειτουργία της υπηρεσίας είναι 126 πυροσβέστες και υπηρετούν μόνο 20, μαζί με τη διοίκηση!....."

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωση για όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Θεσσαλίας στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777