15 Ιουλίου 2015

Ελλείψεις στις υποδομές πυρόσβεσης της σήραγγας των Τεμπών.

Την ασφάλεια των πολιτών θέτει σε αμφισβήτηση η Ένωση Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή την πυρκαγιά σε εμπορική αμαξοστοιχία στη σήραγγα των Τεμπών.

Η ανακοίνωση
«Στις 9-7-2015 και περί ώρα 07:13 το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εμπορική αμαξοστοιχία μέσα στη σήραγγα των Τεμπών. Επί τόπου κατέφτασαν 5 οχήματα με 18 άνδρες από την 8ηΕΜΑΚ, τον 3ο και 1ο πυροσβεστικό σταθμό Λάρισας και σύσσωμη τη Διοίκηση. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε βαγόνια αμαξοστοιχίας σε βάθος περίπου 1000 μέτρων από την έξοδο της σήραγγας. Λόγω των συνθηκών και των καιόμενων υλικών η πυρκαγιά ήταν μεγάλης έντασης και επικινδυνότητας και την οποία οι πυροσβέστες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό κατάφεραν να την προσεγγίσουν, να την θέσουν υπό έλεγχο και να την κατασβήσουν. Χρειάστηκε όμως να προβούν σε εγκατάσταση σωλήνων παροχής νερού περίπου ενός χιλιομέτρου αφού το υδροδοτικό σύστημα της σήραγγας ήταν εκτός λειτουργίας ενώ δεν δούλεψε όταν χρειάστηκε και το σύστημα απαγωγής καπνού, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών και την προσέγγιση των τεχνικών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη να θέσουν σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα της πυρόσβεσης στη σήραγγα είχε διαπιστώσει η Διοίκηση της 8ης ΕΜΑΚ από το 2010 μετά από άσκηση που πραγματοποίησε στη σήραγγα. Είχε μάλιστα ενημερώσει και εγγράφως τους αρμόδιους ότι δεν υπήρχε παροχή νερού.
Η Ε.Υ.Π.Σ.Π. Θεσσαλίας διερωτάται: αν η αμαξοστοιχία ήταν επιβατική θα είχαμε θύματα; Τι πρέπει να γίνει ώστε κάποιοι αρμόδιοι να σεβαστούν επιτέλους την ασφάλεια των πολιτών που χρυσοπληρώνουν έργα και μεταφορές;
Τα συμβάν αυτό η Ε.Υ.Π.Σ.Π. Θεσσαλίας είχε εκφράσει από το 2009 την έντονη ανησυχία της για το σχεδιασμό της δημιουργίας πυροσβεστικών σταθμών κατά μήκος της εθνικής οδού που προβλέπει την ίδρυση σταθμού στη Λεπτοκαρυά και τον επόμενο στη Σούρπη, αφήνοντας ακάλυπτο το κομμάτι της οδού που διασχίζει όλο το νομό Λάρισας (περίπου 110 χλμ) με τις μεγαλύτερες σήραγγες των Βαλκανίων που κατασκευάζονται στα Τέμπη. Σε ενδεχόμενο συμβάν μέσα στα τούνελ πρέπει να αναμένεται βοήθεια από την Π.Υ του νομού Πιερίας και τον υπό κατασκευή σταθμό της Λεπτοκαρυάς, όταν και αν φυσικά επανδρωθεί και λειτουργήσει…
Οι πυροσβέστες έχουν καταντήσει πια γραφικοί με το να υποδεικνύουν συνεχώς τα κακώς κείμενα και τις αστοχίες όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών. Το φιλότιμο δεν αρκεί».

ΠΗΓΗ: ΜΕΤΕΩΡΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777