08 Αυγούστου 2015

Δύο Καναντέρ «φρουρούν» τα δάση της Βόρειας Ελλάδας.

Δύο Καναντέρ και ένα νοικιασμένο ελικόπτερο είναι η από αέρος... δύναμη, που θα προφυλάξει τα δάση της Βόρειας Ελλάδας από τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι. 
Με τα δύο από τα συνολικά επτά καινούρια πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL 415 να είναι στο... συνεργείο λόγω βλαβών, τα υπόλοιπα έχουν μοιραστεί σε νότια και βόρεια Ελλάδα με τα τρία από αυτά να σταθμεύουν εδώ και μερικές ημέρες στην Ελευσίνα και τα άλλα δύο στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αξιωματικοί το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε πολύ ευνοϊκά, ωστόσο οι φωτιές των τελευταίων ημερών ξύπνησαν στους πυροσβέστες μνήμες από το καλοκαίρι του 2007, όταν οι πυρκαγιές ξεσπούσαν η μία μετά την άλλη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεκάδες πύρινα μέτωπα μαίνονταν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα κατακαίγοντας τεράστιες εκτάσεις. «Αυτό που μας θύμισε το συγκεκριμένο καλοκαίρι ήταν ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών. Ξεσπούσαν συνεχώς η μία μετά την άλλη και οι δυνάμεις που επιχειρούσαν σε μια περιοχή έπαιρναν ξαφνικά εντολή να πάνε κάπου αλλού. Το ίδιο συνέβαινε και με τα αεροσκάφη. Τη μια στιγμή έκαναν ρίψεις νερού σε μία πυρκαγιά και λίγο αργότερα ερχόταν εντολή να φύγουν για να συνδράμουν σε άλλη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός.

Τα έξοδα
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι πρόσφατα τα Καναντέρ CL 415 παρέμεναν στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη, καθώς το αντίστοιχο κλιμάκιο της Ελευσίνας καθυστέρησε να «ανοίξει» σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα. Οταν ξέσπασαν οι φωτιές στη Λακωνία, τον Υμηττό και τις υπόλοιπες περιοχές της νότιας Ελλάδας πριν από μερικές ημέρες και τα πέντε επιχειρησιακά πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL 415 απογειώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη και «κατέβηκαν» στην Ελευσίνα, όπου και παρέμειναν για τουλάχιστον πέντε μέρες αφήνοντας ανοχύρωτη τη Βόρεια Ελλάδα, που έμεινε χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ. Αργότερα τα δύο από αυτά ήρθαν και πάλι στην 113 Πτέρυγα Μάχης και μαζί με ένα νοικιασμένο ελικόπτερο είναι η... καλοκαιρινή εναέρια δύναμη για τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, μέχρι πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στάθμευαν κι τουλάχιστον δύο ακόμη ελικότερα που επίσης έχουν πλέον καταργηθεί! Μάλιστα, ενώ παλαιότερα έρχονταν στη Θεσσαλονίκη και Καναντέρ CL 215 τα δύο τελευταία καλοκαίρια τα συγκεκριμένα παλαιότερου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη μοιράζονται σε Σάμο, Ανδραβίδα και Βόλο, ενώ κανένα από αυτά δεν έρχεται πλέον στη Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777