09 Αυγούστου 2015

Στάχτη έγιναν τουλάχιστον 35 στρέμματα δάσους στη βόρεια Ελλάδα. Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα

Σε πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην ανατολική Μακεδονία και ειδικότερα στις περιοχές Ποδοχώρι του Δήμου Παγγαίου, Κορυφών του Δήμου Καβάλας και Δασωτό, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.
Και τα τρία μέτωπα ξέσπασαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε ορεινές και αγροτικές περιοχές όπου η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. 
Στο Ποδοχώρι, οι δυο εστίες της φωτιάς κατασβέστηκαν γρήγορα με τη συνδρομή των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και εναέριων μέσων.
Στις Κορυφές, η φωτιά ξέσπασε σε μια ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή που σε συνδυασμό και με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή ανάγκαζαν τις επίγειες δυνάμεις να μείνουν αρκετά μακριά από τις εστίες τις φωτιάς.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν συνολικά δυο αεροπλάνα τύπου Canadair που μετέβησαν από τη Θεσσαλονίκη, ένα ελικόπτερο που μετέβη από την Αλεξανδρούπολη και δυο αεροπλάνα PZL που επιχειρούν από τη Χρυσούπολη. Επίσης, επιχείρησαν τριάντα πυροσβεστικά οχήματα με ογδόντα πυροσβέστες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα παραμείνουν στις περιοχή επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.
Στην Τοπική Κοινότητα Δασωτού στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας η φωτιά που ξέσπασε έκαψε περίπου είκοσι στρέμματα παρθένου δάσους από πεύκα και έλατα. Στην περιοχή επιχείρησαν μόνο επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες με έξι οχήματα και είκοσι άντρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή ολόκληρη τη νύχτα μέχρι και αύριο τις μεσημβρινές ώρες όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Υπό έλεγχο οι φωτιές και στη Χαλκιδική
Με τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται το έργο τής πλήρους κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση στο Πευκοχώρι, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, περιορίζοντας σημαντικά τις φλόγες, που μέχρι στιγμής έχουν κάνει στάχτη περίπου δεκα πέντε στρέμματα πευκοδάσους.
Από την πρώτη στιγμή κατευθύνθηκαν στην περιοχή -η οποία βρίσκεται στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής- δύο πυροσβεστικά «Καναντέρ», που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού από αέρος. Εξαιτίας του σημαντικού περιορισμού της φωτιάς, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αποχώρησαν από την περιοχή, πριν το μεσημέρι.
Επί τόπου έφτασαν από νωρίς δώδεκα υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής με τα πληρώματά τους, το έργο των οποίων ενισχύθηκε από πεζοπόρα τμήματα. Από την πυρκαγιά δεν απειλήθηκαν κατοικίες ή τουριστικές εγκαταστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ


Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777