24 Φεβρουαρίου 2017

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες σε επιχείρηση πυρόσβεσης από ακατάλληλες στολές.

Ο κίνδυνος που διατρέχει τους πυροσβέστες κατά την τέλεση του καθήκοντος από τις ακατάλληλες στολές που έχουν να αντικατασταθούν χρόνια αναδείχτηκε και πάλι χθες από τον τραυματισμό πυροσβεστών σε επιχείρηση κατάσβεσης . Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα δύο πυροσβεστικά οχήματα με έξι πυροσβέστες , κλήθηκαν να σβήσουν μια φωτιά που προκλήθηκε σε μονοκατοικία στην περιοχή του ναυτικού ομίλου Μυτιλήνης. Μέσα στο σπίτι βρισκόταν μια ηλικιωμένη γυναίκα την οποία απεγκλώβισαν και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Όμως κατά την επιχείρηση τραυματίστηκαν και δύο πυροσβέστες , ένας υπέστη εγκαύματα στα χέρια και ένας δεύτερος αναπνευστικό πρόβλημα από τον πυκνό καπνό. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ο πρώτος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και δε χρειάστηκε να νοσηλευτεί ενώ ο δεύτερος παίρνει σήμερα εξιτήριο. Το αρχηγείο πυροσβεστικού σώματος διέταξε ΕΔΕ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν οι πυροσβέστες το οποίο όμως κατ επανάληψη έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα στα μέσα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιεί το προσωπικό.
Ο πυροσβέστης που υπέστη εγκαύματα φορούσε όλο του τον εξοπλισμό και τα ειδικά γάντια όμως πρόκειται για στολές που ανανεώθηκαν τελευταία φορά πριν από 10 χρόνια το 2007 (με ιδιωτική μάλιστα πρωτοβουλία) και που δεν παρέχουν πλέον την ασφάλεια για τις προδιαγραφές που είχαν κατασκευαστεί. Οι πυροσβέστες πολλές φορές έχουν επισημάνει το θέμα των πεπαλαιωμένων μέσων ατομικής προστασίας και ζητούν αντικατάστασή τους.
Μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος εκτός από το σοβαρό πρόβλημα των μέσων ατομικής προστασίας αναδεικνύει και την έλλειψη προσωπικού. Μετά την αναγκαστική άδεια στους πυροσβέστες 5ετούς θητείας μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της νέας σύμβασής τους, το πυροσβεστικό σώμα λειτουργεί μειωμένο κατά το 1/3 της δύναμής του και οι υπάλληλοι καλύπτουν και τα κενά των συναδέλφων τους.


Σ.Δ: Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους και σύντομα ξανά στην Υπηρεσία. 
Επιτέλους η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να παίζει με την Ασφάλεια των Πυροσβεστών
Ακούστε στην συνέντευξη πατώντας επάνω στην ΠΗΓΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777