20 Μαρτίου 2017

Στο «μικροσκόπιο» της Τρόικα - Θεσμών οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και για την 3ετία και για την ανανέωση της 5ετίας!!!

Πυροσβέστες και συμβασιούχοι καθαριότητας ήταν τα δύο θέματα τα οποία «σημείωσαν» οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παρά το γεγονός ότι το κλίμα κατά τη συνάντηση των δανειστών με την ελληνική πλευρά όσον αφορά τα ζητήματα του Δημοσίου ήταν καλό, όπως έλεγε στην «Κ» πρόσωπο που μετείχε στις διαπραγματεύσεις, εντούτοις οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν να ενοχλούνται από τις εξελίξεις στο θέμα των πυροσβεστών πενταετούς απασχόλησης αλλά και για την παράταση που δόθηκε στις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι το τέλος του έτους.....
Το όλο ζήτημα μετατέθηκε προς επανεξέταση, με την τρόικα να θέτει σε κάθε περίπτωση ως προϋπόθεση να μην υπάρξει παραβίαση στο όριο του αριθμού των προσλήψεων καθώς και επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Με γνώμονα το παραπάνω σκεπτικό, τέθηκε στο τραπέζι και το ζήτημα των 5.000 πυροσβεστών πενταετούς απασχόλησης.
Η πενταετής θητεία τους ξεκίνησε το 2012 και επρόκειτο να λήξει στις 10 Φεβρουαρίου του 2017, ημερομηνία κατά την οποία, βάσει του νόμου που προσελήφθησαν, 2.190 πυροσβέστες θα μονιμοποιούνταν ενώ για τους υπόλοιπους είχε υπάρξει υπόσχεση για υπογραφή νέας σύμβασης. Η εφαρμογή του νόμου μπλόκαρε από την πρόβλεψη του μνημονίου για συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων ανά έτος. Μετά τις έντονες κινητοποιήσεις των πυροσβεστών, οι οποίοι μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν κατάληψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα με τροπολογία η οποία προβλέπει τριετή παράταση των συμβάσεων και μετέπειτα τη μονιμοποίησή τους. Μάλιστα στην τροπολογία προβλέπεται ότι η μονιμοποίηση μπορεί να επέλθει και νωρίτερα, με υπουργική απόφαση. Ως προς το κόστος της συγκεκριμένης ενέργειας, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέρχεται σε 10,6 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός θορύβησε την τρόικα. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι το ζήτημα αποτελεί νομική υποχρέωση παρελθόντων ετών το οποίο μετατέθηκε για μία τριετία προκειμένου να μη γίνει παραβίαση των μνημονιακών δεσμεύσεων και τελικώς η συζήτηση μετατέθηκε για το μέλλον.


Σ.Δ: Η Τρόικα λοιπόν "μίλησε" και "ανησυχεί" γιατί πήρε παράταση η θητεία των 2091 Π.Π.Υ για μια 3ετία και των υπολοίπων για 5 χρόνια κάτι που όπως λέει είναι "παραβίαση στο όριο του αριθμού των προσλήψεων καθώς και επιβάρυνση του προϋπολογισμού." 
Και η απάντηση της Κυβέρνησης είναι: "...νομική υποχρέωση παρελθόντων ετών" και "μετατέθηκε για μια τριετία" 
Η απάντηση όμως της Κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν κανονικά ότι ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3938/2011 όπως θα έπρεπε και καλούμαστε να το κάνουμε άμεσα και όχι σε 3ετια και ότι  ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και το ίδιο συμβαίνει σε Αστυνομία και Στρατό άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Δυστυχώς όμως απο την απάντηση διαπιστώνουμε οτι ΠΟΤΕ δεν ήταν στις προθέσεις της Κυβέρνησης να γίνουν οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης ΜΟΝΙΜΟΙ νωρίτερα και ότι το τέχνασμα του Νόμου της 3ετίας ήταν στάχτη στα μάτια μας ! Όσο για όσους ανανέωσαν  ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ και ας με διαψεύσουν αυτοί που ξέρουν, τι να πω !
Αν λοιπόν και αυτό το "μήνυμα" που βγαίνει απο το Υπουργείο Εσωτερικών δεν το αποδελτιώσουν και δεν το πάρουν στα σοβαρά οι συνδικαλιστές και των Π.Π.Υ και των Μονίμων και δεν δράσουν -  αντιδράσουν κατάλληλα τότε πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις και για τους 4.000.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777