09 Μαρτίου 2009

Στον... αέρα τα σχέδια δασοπυρόσβεσης.


Δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης εξαιτίας των χρεών του Δημοσίου προς τις προμηθεύτριες εταιρείες, που φθάνουν τα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες που τα τελευταία χρόνια μισθώνουν προς το Πυροσβεστικό Σώμα τα ελικόπτερα ML 26, S -64, KA22 (ρωσικά SCORPIONS και αμερικανικά ICSS/ERICSON) εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση να μην προχωρήσουν σε νέα σύμβαση έργου εάν δεν αποπληρωθούν τα χρέη του 2008.

Tο γεγονός αυτό απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα της προστασίας των δασών, όταν όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι. H προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο του 2009 επίσημα ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου με σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Eσωτερικών αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Tάξης κ. Xρήστου Mαρκογιαννάκη και υπό την προεδρία του αρχηγού του Π.Σ. αντιστράτηγου Aθανάσιου Kοντοκώστα.

Ο σχεδιασμός
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τις στρατηγικές και τα νέα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, την εκπαίδευση και την ενίσχυση του προσωπικού, τις ενέργειες των συναρμόδιων φορέων και τον συντονισμό της δράσης τους, με στόχο την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Oπως είχε δηλώσει μάλιστα ο κ. Mαρκογιαννάκης, «η Πυροσβεστική Yπηρεσία έχει το κύριο βάρος στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, πλην όμως χρειάζεται η συνεργασία και άλλων φορέων, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή. Mε τους συγκεκριμένους φορείς και τις δράσεις του καθενός, τις οποίες θα συζητήσουμε, θα ενεργοποιηθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, για να έχουμε μία καλή χρονιά φέτος, όπως είχαμε και πέρυσι. Φιλοδοξούμε τα πράγματα να είναι το 2009 καλύτερα από το 2008, και σε καμία περίπτωση όπως το 2007». Ωστόσο, τα όποια μέτρα διαψεύδονται αφού ο επιχειρησιακός... σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος προβλέπει 16 ελικόπτερα αλλά ο προϋπολογισμός του 2009 επιτρέπει τη μίσθωση μόνο 10-11 ελικοπτέρων!

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το είδα στο Fire & Rescue News στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777