11 Αυγούστου 2009

Επίσκεψη Στ. Καλαφάτη σε πυροφυλάκια στο Σέιχ Σου.

Πυροφυλάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Σέιχ Σου επισκέφθηκε, το μεσημέρι, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ενημερώθηκε από αξιωματικούς της υπηρεσίας στη Βόρεια Ελλάδας για τα μέτρα πυροπροστασίας στο δάσος. Κατά την επίσκεψή του στο κεντρικό πυροφυλάκιο του Κέδρηνου Λόφου (στην φωτό), ο υπουργός μετείχε σε σύσκεψη, παρουσία του επιθεωρητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Β. Ελλάδας Δημήτριου Φαφούτη, με αντικείμενο τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών μέσα στο δάσος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κεσαπίδης και ο διοικητής Π.Υ. Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπάκας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που ακολούθησε, κατά το Α’ στάδιο επικινδυνότητας (δείκτης επικινδυνότητας 1,2,3) σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε λειτουργία 18 περιπολικά και 10 πυροφυλάκια. Από αυτά, τα 6 περιπολικά κυκλοφορούν στο Σέιχ Σου, ενώ γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βάρδιες σε 4 πυροφυλάκια. Επίσης, τρεις ομάδες των δέκα ατόμων πεζοπορούν καθημερινά στο δάσος (πεζοπόρο αερομεταφερόμενο τμήμα), ενώ κατά το Β’ στάδιο (βαθμός επικινδυνότητας 4) τα περιπολικά αυξάνονται κατά τέσσερα και οι αξιωματικοί γίνονται από δύο, τέσσερις που επιχειρούν μαζί με τους διοικητές των σταθμών (σύνολο οκτώ αξιωματικοί).
Αντίστοιχη αύξηση υπάρχει σε Ωραιόκαστρο, Λαγκαδά, Σταυρό και όπου αλλού χρειαστεί.
Σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης, 198 άτομα (εποχικοί) στελεχώνουν το πεζοπόρο αερομεταφερόμενο τμήμα που υπάγεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 95 άτομα στελεχώνουν τα περιπολικά.
«Έξι περιπολικά σε 24ωρη βάρδια περιπολούν μαζί με πεζοπόρα τμήματα στο χώρο του Σέιχ Σου και τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης επικινδυνότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει και οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Κι αυτό κάνουμε», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος τους τελευταίους μήνες με 30 πυροσβεστικά οχήματα (σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), η καλή συνεργασία με ΟΤΑ, η μείωση των χωματερών και η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, μέσω του εθελοντισμού, είναι βασικές παράμετροι πάνω στις οποίες έχουμε επενδύσει για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του φαινομένου των πυρκαγιών. Ωστόσο, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επιφυλακή στην καρδιά του καλοκαιριού».

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

Σ.Δ: Καλό είναι ο κύριος Υπουργός να κοιτάξει το Πυροφυλάκιο Π2 μέσα στο Σέιχ Σου (άραγε τον πήγαν από εκεί;) που είναι απλό κιόσκι αναψυχής και φυσικά δεν έχει το απαιτούμενο ύψος ( όπως άλλωστε και το Π7 στην Όσσα) και να βοηθήσει να γίνουν σωστά πυροφυλάκια όπου χρειάζονται.
Αξίζει να πούμε ένα μπράβο για την κατασκευή του Π1 που επιτέλους μετά από πολύ κόπο βάλανε καινούργιο φυλάκιο αλλά και πάλι εκεί που είναι δεν εξυπηρετεί καθόλου το Δάσος αφού η θέση τοποθέτησής του είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777