27 Φεβρουαρίου 2010

Aπ΄τους μεγαλύτερους σεισμούς όλων των εποχών ο σημερινός στη Χιλή

* 8,8 Ρίχτερ.
* Καμία πληροφορία για τραυματίες Ομογενείς.
* 79 νεκροί μέχρι στιγμής.


Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε -σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο- στις 03:34 τοπική ώρα (8:34 ώρα Ελλάδος), στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Χιλής συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στις ισχυρότερες όλων των εποχών.
Η σύνδεση μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος της χώρας έχει διακοπεί, εξαιτίας της παύσης..λειτουργίας της κεντρικής γέφυρας που ενώνει τα δύο τμήματα. Η ηλεκτροδότηση καθώς και οι επικοινωνίες αποκαθίστανται σταδιακά, ενώ το αεροδρόμιο του Σαντιάγο θα παραμένει κλειστό για τις επόμενες 24 ώρες. Πολλά είναι τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τον αριθμό εκείνων που έχουν καταρρεύσει.
Η ελληνική ομογένεια αριθμεί περίπου 1.500 ανθρώπους που κατοικούν κυρίως στον Βορρά της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αναφέρει ότι υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, από τον σεισμό προκλήθηκε τσουνάμι το οποίο «μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης».
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές».
Σύμφωνα με το CNN, το Κέντρο ανέφερε ότι το τσουνάμι υπολογίζεται πως έφτασε τα 2,6 μέτρα σε ύψος και ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα. Το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο είπε ότι κύματα τσουνάμι εντοπίστηκαν από ειδικούς αισθητήρες στον ωκεανό κοντά στην πόλη Valparaiso, δυτικά του Σαντιάγο. Τα κύματα αυτά είχαν ύψος 1,69 μέτρα.

Διαβάστε περισσότερα: GREECE-SALONIKA

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777