23 Μαρτίου 2010

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: Συνθήκες εξόντωσης...

Οι πυροσβέστες καλούνται να αντιμετωπίσουν σωρεία περιστατικών είτε αφορά αστικές είτε δασικές περιοχές και σχεδόν μία δεκαετία καλούνται να υπερβάλουν εαυτόν. Στο φιλότιμό τους έχει στηριχθεί η πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής, χρόνια τώρα. Ομως, ακόμα και αν αυτό δεν εξαντλείται, όπως η υποκρισία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάνω σε αυτό το θέμα, οι ίδιοι οι πυροσβέστες φοβούνται πως με αυτούς τους ρυθμούς θα εξαντληθούν οι ίδιοι από τις φυσικές τους δυνάμεις, με ολέθρια αποτελέσματα.
Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που αγγίζουν τις 4.000 θέσεις, αλλά και τον παλιό και επικίνδυνο για τους πυροσβέστες υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα προβλήματα για τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο από την αλλαγή του ωραρίου σε 8ωρο - 6ήμερο. Ετσι, οι καταγγελίες προς την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) από πυροσβέστες για υπερεργασία έχουν πολλαπλασιαστεί, ειδικά μετά την 1η Φλεβάρη όπου τέθηκε σε εφαρμογή το νέο ωράριο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως σε δεκάδες κλιμάκια αναγκάζονται να πηγαίνουν δύο μόνο πυροσβέστες σε συμβάντα, εξαιτίας των πολλών οργανικών κενών. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ένας οδηγός πυροσβεστικού οχήματος, λόγω έλλειψης προσωπικού από την 4η βάρδια (σ.σ. το τέταρτο 8ωρο) αναγκάστηκε να δουλέψει συνεχόμενα 32 ώρες. Και αν αυτό φαντάζει εξωφρενικό, αρκετές ακόμα καταγγελίες, ήρθαν πριν από λίγες μέρες στο φως της δημοσιότητας για να αποδείξουν περίτρανα την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα, ενόψει μάλιστα μίας επικίνδυνης - σύμφωνα με επιστήμονες - αντιπυρικής περιόδου. Πυροσβέστες που είχαν μεταβεί από Υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς ενίσχυση των υπηρεσιών του Νομού Εβρου, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, εξαναγκάστηκαν σε υπερεργασία μέχρι και 48 ώρες και δίχως ουσιαστική ανάπαυση και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Διαβάστε περισσότερα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777