24 Μαΐου 2011

Καθηλωμένα τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και εκτός των καταγεγραμμένων ελλείψεων στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ανησυχητικά είναι τα νέα και από το στρατόπεδο των εναέριων μέσων καταπολέμησης των πυρκαγιών που διαθέτει η χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μισός και πλέον στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Καναντέρ παραμένει καθηλωμένος, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συντήρησή τους. Τα 13 από τα παλαιότερα αεροσκάφη CL-215 δεν είναι ακόμη έτοιμα να πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Η αιτία αυτής της καθυστέρησης που μπορεί να στοιχήσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές, δεν είναι άλλη, από την έλλειψη ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού.

Η ΕΑΒ, που μέχρι σήμερα είχε το καθήκον της συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών σηκώνει τα χέρια ψηλά καθώς οι τρομερές ελλείψεις σε ανταλλακτικά και προσωπικό της έχουν βάλει «χειροπέδες». Από το τεχνικό προσωπικό που έχουν απομείνει στην ΕΑΒ, λίγοι είναι αυτοί που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ στη συντήρησή τους δεν βοηθάει η μείωση των κονδυλίων. Από τα πρώτα αεροσκάφη που έχουν μπει στα υπόστεγα ούτε καν τα μισά δεν έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη συντήρηση. Οι ελλείψεις είναι τραγικές, κυρίως στο τομέα συντήρησης των κινητήρων των Καναντέρ.

Στο συνεργείο κινητήρων των CL-415 έχουν απομείνει μόνο τρεις τεχνικοί, ενώ πέρυσι έφταναν τους πέντε, καθώς επίσης στο συνεργείο των CL-215, έχουν απομείνει έξι από τους δεκαπέντε που εργάζονταν πέρυσι. Η απελπιστική κατάσταση από πλευράς προσωπικού προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν τελειώνει και η επισκευή-συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει «αιμορραγήσει» από τις απώλειες που προκάλεσε το συνταξιοδοτικό, δεν αρκεί για τη διατήρηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των 21 αεροσκαφών σε υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας την ηγεσία του ΓΕΑ να απευθύνεται στους «συνταξιούχους» πλέον μηχανικούς να συνδράμουν - με το αζημίωτο - στην συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών πριν η χώρα μπει στην αναμενόμενη πύρινη καλοκαιρινή περίοδο.

Πρώτο Θέμα Online

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: FIRE & RESCUE

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777