27 Ιουλίου 2013

Πολυμέτωπος αγώνας με ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Κρήτη, Σέριφο και Ρόδο.

ΚΡΗΤΗ
«Ανεξέλεγκτη», «σε πολλά μέτωπα» και σε «τεράστια ακτίνα» μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή της Φαιστού της Κρήτης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η δήμαρχος Φαιστού, Μαρία Πετρακογιώργη.

«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», σημείωσε η κ. Πετρακογιώργη, προσθέτοντας πως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την προσπάθεια κατάσβεσης ιδιαίτερα δύσκολη. Σε νεότερη επικοινωνία με τον σταθμό μας, η δήμαρχος σημείωσε πως έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, πριν από λίγη ώρα εκκενώθηκε το χωριό Αντισκάρι, ενώ νωρίτερα κινδύνεψε και ο οικισμός Παϊγαδάκια.
Επί τόπου επιχειρούν 43 πυροσβέστες με 19 οχήματα 15μελές πεζοπόρο τμήμα, και έξι οχήματα ΟΤΑ. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα, ενώ στον αγώνα βοηθούν δεκάδες εθελοντές.
Την ίδια στιγμή, φωτιές και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, διασπώντας τις τοπικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Υπό μερικό έλεγχο φωτιά στο Λασίθι.

Μαίνεται η φωτιά στη Σέριφο
Εν τω μεταξύ, «πολύ κοντά» σε κατοικίες του οικισμού Μεγάλο Λιβάδι βρίσκεται η φωτιά στην Σέριφο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσαίος, συμπληρώνοντας πως το μέτωπο έχει «αναζωπυρωθεί» και κινείται προς την κατοικημένη περιοχή του Κουταλά.
Σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι προχώρησαν οι Αρχές, όπως δήλωσε ο Μάριος Κουρσουλίδης, διοικητής της αστυνομίας Σερίφου, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ταυτόχρονα μέτωπα.
«Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια [καθότι] έχει ανέβει η ένταση του ανέμου», συμπλήρωσε ο κ. Πουσαίος. Διευκρίνισε παρά ταύτα, δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές.
Επί τόπου επιχειρούν ένα όχημα της πυροσβεστικής, ένα όχημα των ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, συνεπικουρούμενα από 9μελές πεζοπόρο τμήμα.
Στο σημείο βρίσκεται ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου, προκειμένου να συντονίσει την δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μέτωπο και στη Ρόδο
Τέλος, μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη νότια Ρόδο σε δασική έκταση στην περιοχή Ίστριο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς τόνισε ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, λόγω των ισχυρών ανέμων, προσθέτοντας πως πρόκειται για μέτωπο χιλιομέτρων και η φωτιά μαίνεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο κ. Κουσουρνάς σημείωσε ότι κοντά στην καρδιά του μετώπου βρέθηκαν δύο χωριά, αλλά ευτυχώς δεν απειλήθηκαν.
Τέλος, ο δήμαρχος Ρόδου τόνισε ότι η φωτιά ξέσπασε σε δάσος που είχε αναγεννηθεί μετά από παλαιότερη πυρκαγιά.
Επί τόπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, τετραμελές πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777