20 Αυγούστου 2013

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε ΑΛΛΑ έγιναν στάχτη 5.000 στρέμματα στη Θάσο.


Με απώλειες από πυρκαγιές που μαίνονταν σε Θάσο, Ανδρο και Κεφαλονιά ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Και οι τρεις βρίσκονταν υπό μερικό έλεγχο χθες το βράδυ (Κυριακή), ενώ η Πυροσβεστική ήταν σε επιφυλακή εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούσαν να θέτουν στο «κόκκινο» αρκετές περιοχές της χώρας.
Την ίδια στιγμή, τρία άτομα συνελήφθησαν από Πυροσβεστική και Αστυνομία με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε Αττική και Χίο.

Στη Θάσο, περισσότερα από 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης κατέκαψε η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε περισσότερες από μία εστίες σε ορεινή περιοχή κοντά στην Καλλιράχη και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.
Ενα μέρος των καμένων μάλιστα είναι αναδασωμένες εκτάσεις με πεύκα που είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 1989 που μαζί με την πυρκαγιά του 1985 είχαν αφανίσει ένα μεγάλο μέρος των δασών του καταπράσινου νησιού. Λόγω του δυνατού αέρα που άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλά μέτωπα και απειλούσε να φτάσει και στον παραδοσιακό οικισμό του Καζαβιτίου.
Τελικά το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ οι άνεμοι είχαν κοπάσει, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν από τον αέρα με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και οι χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που είχαν φτάσει από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, κατάφεραν να ελέγξουν όλα τα μέτωπα της φωτιάς.
Επιφυλακή
Στο νησί παρέμεινε μεγάλος αριθμός πυροσβεστών οι οποίοι με τη συνδρομή του στρατού, της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Προστασίας και του δήμου βρίσκονταν σε αυξημένη επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση. 
Η φωτιά στην Ανδρο ξέσπασε στις 10 το βράδυ του Σαββάτου και γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι φλόγες απείλησαν σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν δύο χωριά. Στο σημείο βρέθηκαν 32 πυροσβέστες με 8 οχήματα που προσπαθούσαν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε στις 13.30 το μεσημέρι του Σαββάτου στα Κουρουπάτα Κεφαλονιάς. Επί τόπου βρίσκονται 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο προκειμένου να σβήσουν όλες τις εστίες.
Στο μεταξύ, σημειώθηκαν και τρεις συλλήψεις για εμπρησμό. Εναν 67χρονο συνέλαβε η Ασφάλεια Αττικής στην περιοχή της Ιπποκράτειου Πολιτείας στο Καπανδρίτι.
Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο μπιτόνια και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό. Στις δικαιολογίες του δεν έπεισε τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.
Εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες περιπτώσεις εμπρησμών. Επίσης, η Πυροσβεστική συνέλαβε έναν 56χρονο, κάτοικο Κατσιμιδίου, που σύμφωνα με μαρτυρίες τις κρίσιμες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς κινείτο στην περιοχή. Στη Χίο, συνελήφθη ένας 41χρονος Αφγανός που παραδέχθηκε ότι έβαλε φωτιά χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777